Aktuellt

I huvudet på ZILLOMAN 2021

Eftersom vi liksom Stefan Hyttfors tänker att ”framgång i framtiden handlar om hur väl du förstår din samtid” så ägnar vi en hel del tid åt att konsumera olika rapporter om beteendeförändringar och trendspaningar. Det gör vi eftersom vi vill skapa relevant upplevelsekommunikation för våra kunder. Nu och i framtiden.

ZILLOMAN

En trendspanings-summering

Eftersom vi liksom Stefan Hyttfors tänker att ”framgång i framtiden handlar om hur väl du förstår din samtid” så ägnar vi en hel del tid åt att konsumera olika rapporter om beteendeförändringar och trendspaningar. Det gör vi eftersom vi vill skapa relevant upplevelsekommunikation för våra kunder. Nu och i framtiden.

2020 går till historien som en ovanligt oviss tid. Men som Simon Sinek uttryckte det redan i mars 2020 “These are not unprecedented times”. Förändring har skett och sker hela tiden. Frågan är hur nyfiken, innovativ och adaptiv du är till förändringen. Trendstefan avslutade stora trenddagen i år med att säga ”Va inte orolig, allt förändras.” Starbucks och Uber är 2 konkreta och lättförståeliga exempel på bolag som försatte många andra i konkurs för att de inte ville (eller kunde) förnya sig. Corona var mer överraskande och större än tidigare, absolut. Men i grunden är utmaningen densamma. Nu var vi bara många som fick den samtidigt.

Kommunikationsbehoven har fortfarande funnits och mottagarna har varit tillgängliga. Men många har varit osäkra på hur deras varumärke ska låta, kännas och upplevas i krisen. Redan 23 mars varnades marknadschefer av bland annat Hans Sydow för att pausa sin kommunikation. Det alla verkar vara överens om är att de som varit och är innovativa och nyfikna på förändringen kommer ta sig ur krisen enklare och snabbare. Ta en titt inåt och säkra din Brand Voice. Hitta din kommunikationskompass. Våga för att vinna. Testa för att sticka ut. Kanske kommer de till och med gilla sitt nya jag bättre än innan pandemin när de väl står där på andra sidan i det nya normala?

Vi hoppas att denna summering ska hjälpa er att se framtiden lite klarare och hjälpa er att hitta nya vägar att nå ut med ert budskap. Nedan listar vi ett antal spaningar som nu snurrar runt i huvudet på ZILLOMAN.

Det lokala livet

Vi har levt och verkat på en mindre yta och det har talats om 15-minutersstaden och stadens mellanrum på ett nytt sätt. Pandemins begränsningar har fått oss att återupptäcka vårt närområde. Delvis i vardagslivet, men vi har även börjat hemestra. Detta har skapat oanade möjligheter för turistnäring och andra aktörer som fått nya målgrupper att rikta sig mot. Det lokala livet ställer också högre krav på vad du letar efter i ditt lokalsamhälle eller stadsdel. När utbudet i storstäder minskade valde många att söka sig till en ny plats, utanför stan.

Arbete

Apropå att leva och verka på en mindre yta så har ju många haft sitt arbete 10 steg från frukostbordet under pandemin. Många anser att arbete i framtiden kommer ses som en aktivitet snarare än en plats. Vart du arbetar kommer utgå ifrån vilken typ av uppgift du ska göra och variation av plats lär leda till mer inspiration i arbetet och förhoppningsvis också mer kreativa lösningar på företags utmaningar. Möjligheten att anpassa arbetet efter ditt övriga liv kommer sannolikt också förändras. Utmaningen blir såklart att använda de tekniska samverkansplattformar vi nu behövt trycka in i processen för att fortsatt hålla ihop gruppen och bolagets riktning. Att utbilda sina anställda inom self leadership kan bli aktuellt. Vi kommer också behöva skapa inspirerande möten och konferenser med hela gruppen för att säkra upp att vi alla går i rätt riktning.

Rusningens tid är förbi

Människors rörelsemönster i samhället har förändrats liksom vår syn på ”nine to five” arbete. Det påverkar rusningstider både på restauranger, inom handeln och i trafiken. Att det lättar i trafiken är det nog ingen som saknar, handeln har tryckt ut information om när du bör besöka dem för att undvika rusningstider och vad gäller lunchrusningen så öppnar ju den ”nya arbetsplatsen” upp för att kombinera arbete och matupplevelse framöver. Vi får också möjlighet att utöka matupplevelsen från den fysiska platsen. När restriktionerna nu stramas åt ytterligare för restaurangbranschen finns flera möjligheter att ta ut din mat till nya platser. Ladda kassar med mat som lagas klart hemma av kunden, varför inte haffa konceptet Bike in, eat out nu till våren eller skapa unika restaurangupplevelser i naturen?

Värdet av tid

Pandemin har fått oss att värdesätta vår tid. Fördelen med det är att bolag tvingas att leverera kvalité för att få engagemang och förhoppningsvis höjs kvalitén på det vi ombes ta del av. Det finns inga gratisevent utan allt måste tillföra ett värde till deltagarna. Det ställer högre krav på att skapa kvalitativ upplevelsekommunikation och det är vi glada över.

Hälsa och välmående

Alla pratar om hälsa och det har handlat om både hur du tränar och vart. Men renlighet har också tagits upp apropå hälsa på ett helt nytt sätt. Vi har sett massor av innovation på temat. Alltifrån tränings speglarvardagsrumsutmaningar och digitala träningsteam till rengörande produkter i form av lampor och garderober och luftanalyserande dekorativa får.

Vi har insett att vår fysiska och sociala kontext är avgörande för vårt mentala välmående. Gemenskapstörsten är monumental vilket resulterat i att både liveshopping, livesända dansbandskvällar och husdjur varit välkommet. Det spås att när pandemin är över kommer vi prioritera att umgås med nära och kära innan vi springer in i de stora massorna. Det skapar möjligheter att genomföra upplevelser med mycket värme i mindre grupper.

Många har omvärderat livet under pandemin. Simon Sinek kallar det att ”find your Why” och i Japan kallas det Ikigai. Vad ger ditt liv syfte, mening och mål? Vad gör att du känner glädje och tillfredställelse? Kanske dags att hoppa ur ekorrhjulet och göra något annat du skulle må bättre av? Det är en fin trend tycker vi!

Hållbarhet

Miljöfrågan har inte skapa headlinesrubriker på samma sätt som tidigare och för dagens konsumenter är hållbarhet en hygienfråga du inte kan springa förbi. Utsläpp av fossila bränslen har ökat i samma takt som den ekonomiska tillväxten och även om pandemin gav naturen ett visst andrum så finns fortfarande stora möjligheter att vara en del av svaret på miljöfrågan. Varumärkesturnéer på cykel blir lika självklart som att Absolut vodka gör flaskor av papper. IKEAs koncept Buy Back Friday ger oss möjlighet att fynda på nytt och är ett snyggt exempel på hur du kan positionera dig inom hållbarhet på ett naturligt sätt.

Perspektivet på hållbarhet har även breddats och den sociala dimensionen expanderar. Här finns utrymme att ta en nyckelposition på spelplanen. Det finns dock ingen plats för bullshitters på hållbarhetssidan utan här handlar det verkligen om att walk the talk och förtjäna sin plats. Vilket vi tycker är oerhört kul och spännande!

Slutligen spås att vi kommer förändra vårt sätt att se på resande. I och med att fler och fler blir medvetna om resandets klimatavtryck i kombination med vårt flexibla synsätt på arbete lär resandet framöver bli färre, men längre och långsammare. Kanske jobbar du mer intensivt en period för att sen koppla bort dig i en månad snarare än en vecka som du tidigare gjort? Kanske jobbar du delvis på resan? Kanske kommer du se resandet som en del av upplevelsen?

Aktivism

Aktivism syns och engagerar. Vi vill stå upp för orättvisor och förändra förlegade synsätt. Stefan Hyttfors påpekar att Generation Z påminner om The Greatest Generation. ”They fought not for fame and fortune but because it was the right thing to do”. Skolstrejk för klimatet, Me too och Black lives matter är exempel på vad som engagerat oss på senaste. Här finns möjligheter att som varumärke också mer aktivt vara tydlig med sina åsikter.

Corona – konsumtion

Aldrig tidigare har vi tvingats spendera så mycket tid hemma som nu. Vi har piffat våra hem, skapat hemmakontor, påtat i trädgården, konsumerat kultur och streamingtjänster och lagat mat i vår hemmiljö som aldrig förr. Det har såklart påverkat vilka branscher som gått som tåget inom handeln. Att ”zoom-sjukan” inneburit att mode och skor tappat extremt mycket är inte helt oväntat eftersom få behövt ha snygga brallor på sig och när behövde du klä dig för fest senast? Dock går produkter för aktiva friluftsaktiviteter och funktionskläder som tåget och innovativa samarbeten som det mellan The North Face och Gucci lär vi se mer av.

Digitalisering

Ingen har missat att digitalisering sker överallt, hela tiden. I närtid handlar det om att säkerställa det digitala lagret av varumärket och många måste fråga sig hur ens varumärke bäst tar form där.

Vi har nu också möjligheter att skapa nya tjänster tack vare det som sker inom digitaliseringen. Varför inte göra som Coop och skapa en obemannad butik som är öppen dygnet runt? Atrium Ljungbergs koncept Leveriet kom visserligen innan Pandemin men är ett gott exempel på hur en fysisk handelsplats kan välkomna den digitala handeln på ett bra sätt. Vi har också sett digitala guidningar både på muséer och destinationer som Remote Tourism konceptet på Färöarna till exempel.

Digitaliseringen har också resulterat i hybridmöjligheter. Vi tvingades arrangera upplevelser med färre fysiska deltagare men ändå nå ut till många digitala deltagare och blev kreativa. Bland annat satte Göteborgs filmfestival ihop konceptet The isolated Cinema. 1 person, havet och 70 filmpremiärer som följdes via en videodagbok. Det skapar nya PR möjligheter. Distansdeltagande, distanstittarpartyn, kultur på distans och distribuerade upplevelser lär fortsätta även efter Pandemin.

Det spås samtidigt att människor i regel ser fram emot en mer digitalt avslappnad livsstil och att vi längtar efter att gå offline nu när vi ständigt är iakttagna och uppkopplade. Det ställer högre krav på det digitala innehållet och om vi kan skapa mer tid med digitala tjänster är vi vinnare.

Teknisk innovation går nu från e till a. Emotional AI står på agendan och frågan framöver kommer handla om vem som äger datan.

Ute är det nya inne

Apropå att vi spenderat mer tid utomhus så har pandemin inneburit att vi fått möjlighet att möta upp vår målgrupp på nya platser. Vart finns din målgrupp nu och finns det något jag kan göra för dem där? Pop up servering på stranden i sommar? Restaurangupplevelser i naturen? Skattjakter i närområdet? Skönhetsbehandlingar i skogen? Träning i parken? Den tanken tycker vi att varumärken ska ta med sig även framöver.

Utetrenden har också inneburit ett ännu tydligare uppsving för den audiovisuella kommunikationen. Portabel och enkel att konsumera. Podden är här för att stanna och vem vet, kanske Clubhouse också. Kan detta vara en kanal för ditt varumärke och i så fall hur?

Sprida glädje i en tid av sorg

Vi gillar inte att tappa kontrollen och famlar efter fotfäste. Vi lämnas med insikten att inget är säkert. Det resulterar bland annat i en låg energinivå hos många och leder till att vi får ett behov av omtanke, pepp och underhållning. Vi är glada över att vi i denna utmanande tid ständigt behållit vår framtidstro och innovativa förmåga. Här finns det oändliga möjligheter och vi pratar gärna med dig för att se vad just du kan göra på detta tema.

Vi tänkte avsluta detta med att upprepa det Stefan Hyttfors sa, ”Framtiden är inget vi kan förutspå, det är något vi skapar”.

Låt oss skapa framtiden tillsammans!

Galleri