Aktuellt

10 tips för en lyckad familjedag

Vi närmar oss familjedagarnas högsäsong och efter att ha producerat ett 100 tal sådana så har vi summerat ett antal tips som vi gärna delar med oss av till dig som sitter och planerar.

ZILLOMAN

Family

Stadsutveckling

Första intrycket

Tänk på hur platsen kommer att se ut när besökarna kommer. Med enkla medel kan man få till en fin start på eventet genom att se över entrén. Kan handla om ballongdekor, lite musik och såpbubbelmaskiner. Om du dessutom har möjlighet att snygga till entrén ytterligare med entrématta, entréstolp med sammetsband och skyltning kan det vara bra. Välkomnande värdar som tar emot är ett extra plus som skapar en härlig känsla redan när man kommer!

Flera sinnen

Försök få in så många sinnen du kan i din familjedag. Glöm inte enkla saker som bakgrundsmusik på plats och snälla välj musiken med omsorg så att den skapar rätt känsla. Fel musik kan lätt skapa fel stämning. Det visuella är givetvis också viktigt, välj en färgpalett att utgå ifrån och låt den märkas på alla stationer och i dekoren. Klassisk dekor på familjedagar som skapar mycket känsla utan att vara dyrt är Pompoms/Honeycombs, flaggspel och ballongcluster. Mattor som ramar in stationer och färgteman på stationerna tillsammans med enhetlig skyltning skapar ett fint intryck. Blommor och mat som skapar doft och sen givetvis känsel i form av verkstäder och aktiviteter. Smak genom mat, tilltugg eller fika.

Något för alla

Tänk på att barn i olika åldrar gillar olika saker. Våga vara analog och strunta i filmer och tv-spel till de äldre barnen om det inte finns en tematisk koppling till det givetvis. Låt de istället umgås med kul spelaktiviteter, tävlingar, lärorika prova på stationer eller liknande. Vi är här idag för att umgås med varandra, men man måste givetvis erbjuda aktiviteter som kan attrahera dem! Även små barn skiljer sig mycket åt beroende på om de är 2, 4 eller 6 år. Har du en verkstad exempelvis så fyll den med innehåll som passar olika åldrar så att alla kan delta.

Ett bra program

Att blanda rullande stationsaktiviteter men minglande aktiviteter och showinslag är nycklar till att få fram ett bra program. Tänk även igenom energinivåerna som kommer att vara från start till slut, när passar vilken typ av inslag?

Stationer lättar på trycket

Ha flera stationer på plats då det möjliggör att barnen kan vara sysselsatta hela tiden. Rastlösa barn är ingen hit. Tänk även på att olika aktiviteter har olika kapacitet. Har du ansiktsmålning exempelvis så kan ju en ansiktsmålare bara måla ett barn i taget, medan en verkstad kan hantera fler barn på en gång. Olika stationer tar även olika lång tid och uppehåller barn olika länge. En ansiktsmålning tar i snitt 3 min/barn medan att vika en ballong tar ca 1 min/barn. Vilken kapacitet vill du ha på dina stationer för att säkerställa att barnen är aktiverade?

En paus

Att lägga in en mysig familjeföreställning i programmet skapar lite andrum och möjliggör en liten samling och återhämtning. Brukar behövas efter en stund. Är även mysigt att få till en del i programmet som gör att barn och föräldrar slår sig ner tillsammans.

Håll rent och snyggt

Se till att det är lätt för besökarna att hålla rent och snyggt genom att ha framme extra papperskorgar mm. Medarbetare på plats måste ha städmaterial nära till hands. Om det börjar se stökigt ut så är det lättare att det blir en lite kaosig känsla.

Trygghet genererar avslappning

Genom att skapa en trygg känsla kring barnen möjliggör du för de vuxna besökarna att vara avslappnade. Detta är extra viktigt när gästerna har med sina barn. Det gör du exempelvis med fin inramning, genom att jobba med flera sinnen och slutligen med rätt medarbetare på plats. Det kan dessutom vara bra att alla får en flyer när de kommer med en karta med alla stationer och annan viktig info som toaletter tillsammans med dagens program, kan vara en del av inbjudan? Så är man säker på att man inte missar något av allt det roliga ni ordnat.

Glöm inte de vuxna

När du nu sett till att barnen har så mycket fint att göra så glöm inte de vuxna. Det kan handla om musik, servering eller kanske en kreativ verkstad även för dem där de får lära sig något nytt?

En fin avslutning

Överraska besökarna med en programsatt avslutning som också gör det tydligt för besökarna att nu så är det okej att gå hem. Kan exempelvis vara genom att man har en Levande Fiskdamm och viker figurballonger till alla barn. Att medarbetarna som hanterar dessa aktiviteter är duktiga kommunikatörer gör att man kan få till en extra fin avslutning här! Tack för idag, hoppas ni haft kul!

Sen måste du givetvis fundera igenom alla andra vanliga eventdelar så som flöden, logistik, säkerhet, körschema, städ, bemanning, arbetsledning o.s.v. Att ha ett tema att utgå ifrån möjliggör även vinklingar på de olika aktiviteterna och dekor man kan addera.

Lycka till!

Önskar,

ZILLOMAN, genom projektledare och grundare Julia Andersson

Galleri