FÖR PEDAGOGER

Här finner du tankar, upplägg och bakgrundsinformation om Zilloman & Co´s arbete med tematiska besök och aktiviteter, vårt arbete i skolor, förskolor och församlingar samt vårt allmänt glada förhållande till barn, församlingsassistenter, pedagoger och andra vuxna.

Våra temabesök bygger antingen på en show där barnen är medskapare eller aktiviteter där barnen är deltagare. I båda fallen kan besöket förarbetas och efterarbetas pedagogiskt med t ex bokläsning, teckningsritning, pyssel, grupplekar, sång mm. Detta ger vi gärna tips om i samband med bokning. Nedan kan du läda mer om både Showbesök och Aktivitetsbesök.

I en del fall arbetar vi återkommande med olika teman så arbetet kan omfatta t ex ett läsår eller en termin med olika passande inslag. Viktigt är alltid att temat ger besöket ett extra innehåll och en bestämd mening och allra viktigast är att våra besök gör dagen sådär lite extra rolig för alla barn och vuxna!

Teman för längre tid – Ett läsårstema med Glädje!
Vi bjuder även in till ett tematiskt samarbete, vilket ger er en möjlighet att själva välja vilka tematiska föreställningar ni önskar under det kommande året. Ni kan i lugn och ro göra en planering som är anpassat efter er verksamhetsplan, vilket vi gärna hjälper er med om ni så önskar!

Vi har givetvis även en mängd förslag på pedagogiska övningar som går att genomföra tillsammans med barnen, antingen innan clownens besök eller efter.

Varje besök har sina egna fokusord. Nedan är ett exempel på hur man kan bygga ett pedagogiskt år med olika föreställningar. Varje besök innehåller alltid trollbindande musik, ett regn av härliga såpbubblor och autografkort från den aktuella clownen. Ett lustfyllt och lite annorlunda pedagogiskt lärande!

ZILLOMANS PEDAGOGISKA ÅR

zillomans-pedagogiska-ar

SHOWBESÖK

Fiffis hjärtashow – En fin föreställning om vänskap
Besöket börjar med ett härligt såpbubbelregn och mysig musik…! När barnen har fått leka av sig lite så slår vi oss ner.

 Hjärtformade och sprakande tomtebloss, pussdjuret Zixten och härliga funderingar ifrån kloka barn är startskottet för denna varma hjärtföreställning som berör ett riktigt aktuellt ämne – nämligen hur man är en riktigt, riktigt bra kompis! Barnen och de vuxna välkomnas att vara med i föreställningen och bl a hjälpa Fiffi att trolla – tillsammans fungerar alla trix perfekt! Avslutningsvis så blir det musik. Fiffi dirigerar, barnen sjunger och pedagogerna spelar på instrumenten.. Vilken orkester! 

Efter föreställningen får alla möjlighet att hälsa på Fiffi och Zixten. De har med sig en liten överraskning till alla barn! Är man riktigt modig kan man även få en röd prick på näsan, precis en sådan röd prick som Fiffi själv har.

Grönt är skönt – En miljöshow av Clownen Blomman
Clownen Blomman vill se till att rena världen! Nåja… på hennes sätt i alla fall. Med barnens hjälp och en stänk av magi så delar Blomman med sig av sina tankar och teorier om återvinning och hur alla kan hjälpa till att hålla planeten grön och skön.

 Besöket avslutas med att Clownen Blomman delar ut söta fröpåsar så att Barnen själva kan så ett frö för framtiden… Ett härligt minne!

Sagogläntan
Här bjuds barnen in i en aktiverande och engagerande sagostund. Musik, sagor och trolleri blandas i en härlig och minnesvärd stund. Teman kan vara kärlek, familj, sommar eller annat som känns aktuellt.

Julstöket – En föreställning i Juletid
Inför julen är det mycket som skall ordnas och det vet Kakan. Men hur ska hon få hjälp med allt? Fiffi hjälper gärna till, men med alla hennes påhitt blir det inte mycket gjort.
Fiffi och Kakan är varandras motsatser och tillsammans bildar de en fantastisk duo. I Julstöket får alla hjälpa till och blåser man magisk luft kan allting hända…!

AKTIVITETSBESÖK

Clowncirkus
Clownen Vigge visar sina Clownkonster i en bra kombination av verkstad och show. Alla barn får vara med och göra konster – barnen kan träna i olika rum – sedan gör Vigge sin show där alla spelar upp sina trix för varandra.

Vigges´s skojiga assistent följer med honom så allt fungerar bra.

I skolan kan man prova:

.       Akrobatik – Gå på lina, bygga pyramider etc.
.       Jonglering – Med bollar, dukar, käglor, tallrik på pinne, ringar etc.
.       Klassiska Clownentréer.
.       Trolleri
.       Figurballongsskola
.       Musikorkester – Våra roliga musikrör m m blir en äkta Clownorkester.
.       Vi kan även ta med enhjuling, styltor och några andra Clownklassiker.

Vid vissa tidpunkter (eller kanske som en Grande Finale) kan man lägga in clownshower i manegen. Som inledning eller avslutning kan vi ha mingel och ansiktsmålning. Såpbubblor och clowncirkusmusik ger en mysig och stämningsfull atmosfär.

Barnens teater
Clownen Kakan med Teaterlek i en kombination av verkstad och show. Alla får vara med och göra egna små korta pjäser – barnen kan träna i olika rum – sedan gör alla en gemensam uppspelning för varandra. 
En glad assistent följer med Kakan så allt fungerar bra. Vi tar också med spännande dekor, kostym och rekvisita.

Musikskoj
Clownen Fiffi med musik och sång i en kombination av verkstad och show. Alla får vara med och göra musikskoj sedan gör Fiffi sin Musikshow där alla få vara med att sjunga sina glada favoritlåtar.

 En duktig Trubadur följer med Fiffi så allt låter extra bra.